Ante Topić Mimara

akademik
Zvonko Kusić
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

Muzeji pripadaju modernom dobu. Oni svjedoče o kulturi i umjetnosti podjednako prošloga, kao i sadašnjeg vremena. Njihovo je osnivanje bilo važan korak u oblikovanju modernih naroda.

U povijesti hrvatskog naroda tu je plemenitu i važnu misiju osnivanja muzeja ostvario đakovački biskup Josip Juraj Strossmayer darovavši svoju zbirku umjetnina i otvorivši 1884. javnosti Galeriju starih majstora u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Njegova povijesna misija ostavila je dubok trag u hrvatskom društvu i razbuktala je zanimanje za likovne umjetnosti. Potaknula je istaknute pojedince da i oni doniraju umjetnine i tako prošire i obogate stalni postav Galerije. Među tim istaknutim osobama bio je i Ante Topić Mimara. Njegova donacija Strossmayerovoj galeriji starih majstora bila je osobito bogata – sadržavala je više od osamdeset slika i skulptura europskih majstora starijih povijesnih razdoblja. Tako je iskazao poštovanje prema djelu Josipa Jurja Strossmayera, ali i potvrdio želju da svojoj domovini daruje vlastitu zbirku umjetnina. Njegova je namjera ostvarena otvorenjem Muzeja Zbirke umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara u Zagrebu.

Obilježavajući tridesetu obljetnicu Muzeja, iskazujemo zahvalnost njegovu osnivaču Anti Topiću Mimari, koji je cijeli svoj životni vijek uložio u to svoje plemenito poslanje. Ostvario ga je u vremenima koja nisu uvijek bila sklona kulturi i umjetnosti, a nije manje snage i upornosti bilo potrebno da se osiguraju prostori u kojima će biti smještene zbirke muzeja koji nosi njegovo ime. Svojim djelom zadužio nas je da se s pažnjom brinemo o umjetničkom blagu koje nam je darovao.